Hírlevél

Név:*
E-mail cím:*

Kerti tó - tudnivalók

GyártókLegújabb termékek

Pontec PondoStar LED Set 6 Kerti tó világítás szett Cikksz.: 43187 / ÚJ TERMÉK 2016

17 470 Ft

Pontec PondoClear Island 3000 Úszó tószűrő szökőkút Cikksz.: 43186 / ÚJ TERMÉK 2016

25 380 Ft

OASE ProMax Garden Classic 4500 kerti szivattyú (43119) 2016 ÚJDONSÁG

43 080 Ft

OASE ProMax ClearDrain 11000 búvárszivattyú tiszta vízhez (42261) 2016 ÚJDONSÁG

41 340 Ft

OASE ProfiClear Premium Compact-M gravitációs EGC átfolyós modul szűrő (47010) Új - 2017

866 679 Ft

OASE EGC 5,0 m csatlakozó kábel (47039)

11 260 Ft

Aqua-Tech FIL-Reset-2 30000 nyomásszűrő szett - H12000 szavattyú + 55 W -os UVC előtisztító (DMSH003000) Új - 2017

149 990 Ft

- Vörösfenyő dekorációs kéreg - apró szemű ( mulcs ) 10 literes kiszerelésben - pH: 4,5 Cikksz.: 522450

720 Ft


Kerti tó - Kérdések és válaszok

Kerti tó - Kérdések és válaszok

A tavam tele van fonalas algával, mit tehetek ellene?

A fonalas alga egy érdekes jelenség, mert a zöldalgákkal ellentétben alapvetően a jó vízminőséget jelzik a kerti tóban. Megtelepednek többek között akkor, ha az oxigéntartalom jó a vízben. Különösen patakokban fordulnak elő, mert a víz mozgásával nagyon magas az oxigén bevitele. Rendszere¬sen el kell távolítani őket pl. az OASE Pondovac iszapszívó segítségével, mely rendelkezik egy speciális fonalas alga szívófejjel. Az Aqua-Activ sorozat Pond Protect terméke is megsemmisíti, elöli őket, illetve megelőzi azok megjelenését a tóban. Mivel a fonalalgák magas foszfáttartalom esetén különösen szaporodnak, hosszútávon segíti a csökkentést a Phosless szűrőoszlop beiktatása a szűrőrendszerbe, amit kb. hat-nyolc hetente cserélni kell.

A tavam zöld - mit tehetek ellene?

Az algák erős napsugárzás és tápanyagfölösleg (pl. haleledel, növényi maradványok) hatására szaporodnak és zavarossá teszik a tó vizét. Egy UVC előtisztító készülék elöli az algákat, azok összecsomósodnak és a szűrő mechanikus-biológiai tisztításával eltávolíthatók. Ha egy bejáratott szűrőrendszer esetén ismét elszaporodnának, ellenőrizze az UVC lámpa működését (évente egyszer szükséges az izzó cseréje).

A tó fenekén iszap gyűlt össze - mit tehetek ellene?

Még egy jól bejáratott, hosszú időn át bevált szűrőrendszer mellett is összegyűlik az iszap a tó fenekén. Segítséget ad az iszap esetenkénti elszívása és OASE Aqua Activ Sár (kosz) mínusz termék adagolása a tóba.

A tömlő kilátszik és csúnya - mit tehetek?

Az OASE Tradux fóliaátvezetés lehetővé teszi tömlők és kábelek elhelyezését közvetlenül a földben és azok átvezetését a fólián keresztül. És ezt teljesen biztonságosan! Már a tó építése folyamán gondoskodjon azok átvezetéséről.

Mekkora tömlőátmérőt válasszak?

Alapvetően érvényes: minél nagyobb a tömlő átmérője, annál hatékonyabb a szűrés - válasza a legalább 1 1/2"-os átmérőt a nyomásveszteség és szivattyúnak az ezzel járó magasabb áramköltség elkerülésére. Mindig ügyeljen rá, hogy a tömlőcsonkok pontosan illeszkedjenek.

Hogyan számítom ki a tó térfogatát?

A számítás: hosszúság x szélesség x mélység / 2 méterben. Példa: 3 m x4 m x 1,5 m : 2 = 9 m3 = 9000 liter

A szűrőrendszernek állandóan üzemelnie kell?

A hatékonyság érdekében a szűrőrendszer folyamatosan 24 órán keresztül dolgozzon (tavasztól- őszig)  annak elkerülésére is, hogy az értékes mikroorganizmusok, amelyek a szűrőszivacsokon megtelepszenek, az oxigén hiánya miatt elhaljanak. A szűrőrendszer felszerelése után néhány hét szükséges, hogy ezek kialakuljanak és a tó ismét tiszta legyen. Ezt támogatja és felgyorsítja, ha a vízbe adagolják a Biokick CWS szűrőstarter baktériumot.

Hogyan telel át a tótechnika?

A biológiai tisztítást szolgáló mikroorganizmusok 10° fölött válnak aktívvá. Ezért kell a szűrőt ilyen időben 24 órán keresztül átáramoltatni. Ha a vízhőmérséklet 10°C alá süllyed ez már nem szükséges, a fagyálló szűrő áttelelhet a helyén. Tavasszal ismét javasolt a Biokick CWS használata a mikroorganizmusok újraképződésének elősegítéséhez. A nem fagyálló szivattyúkat ki kell emelni a tóból - azokat megtisztítva, fagymentesen, egy vízzel feltöltött tartályban kell tárolni. Az OASE Aquamax Eco CWS modellek a tóban maradhatnak, mert azok abszolút fagyásállóak.

Mennyi halat bír el a tó mérete?  Milyen gyakran etessem halaimat?

Egy tónál nagy vonzerőt jelentenek a halak. De gondolja meg, mindegyik hal terheli a tó vizét az emésztéssel és az el nem fogyasztott táplálékkal - minél több tápanyagot visz be, annál optimálisabb feltételek uralkodnak az algák és a betegségek csíráinak képződéséhez. Javasoljuk, a max. 1 kg hal tartását 1000 liter tóvizenként. Inkább naponta többször etesse a halakat kisebb mennyiségekkel, és mindig csak annyival, hogy a halak a táplálékot 2-3 percen belül eltüntessék. Gondoljon arra, hogy minden etetés tápanyag bevitelt jelent, ezzel együtt sajnos alapot teremt az algaképződéshez.

Mennyi fólia szükséges egy tó létesítéséhez?

Az alábbi képlet segít a számításban:
hosszúság + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm =fólia hossza
szélesség + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm =fólia szélessége
Abszolút pontos értéket úgy számíthat ki, ha mérőszalaggal megméri a tavat miután kiásta a medret. Kisebb tavak 4 m3-ig legalább 90 cm mélységet igényelnek, közepes tavak 5-8 m3-től kezdve kb. 100-120 cm mélységet.
 

www.florapack.hu - Florapack Kertészet Dunaújváros

Kert-to.hu © 2017 Minden jog fenntartva.