Hírlevél

Név:*
E-mail cím:*

Kerti tó - tudnivalók

GyártókLegújabb termékek

OASE EGC kábel összekötő - csatlakozó (47788)

2 540 Ft

OASE AquaActiv Safe&Care 500 ml (51459) Új - 2017

3 583 Ft

Oase - AquaMax Eco Expert 21000 - Új termék 2015 Cikz.: 39916

290 500 Ft

Csobogó - Amfora vízköpő terrakotta, kerámia - mérete: 50 x 27 cm, többféle csatlakozással és vízcsendesítővel szerelve Cikksz.: 515114

19 500 Ft

Aqua-Tech Green ECO+ 10000 Energiatakarékos, többfunkciós szivattyú, beépített fordulatszám szabályzóval Cikksz.: AS026100

82 100 Ft

Aqua-Tech FIL-Reset-2 5000 nyomásszűrő szett - H5000 szavattyú + 11 W -os UVC előtisztító (DMSH000500) 2016 ÚJDONSÁG

81 420 Ft

Aqua-Tech FIL-Reset-1 30000 nyomásszűrő szett - AT Eco 14000 szavattyú + 55 W -os UVC előtisztító (DMS003000) ÚJ - 2017

204 990 Ft

Aqua-Tech ECO 25000 Szivattyú szkimmer bemenettel Cikksz.: AT001250

110 800 Ft


Kerti tó - Kérdések és válaszok

Kerti tó - Kérdések és válaszok

A tavam tele van fonalas algával, mit tehetek ellene?

A fonalas alga egy érdekes jelenség, mert a zöldalgákkal ellentétben alapvetően a jó vízminőséget jelzik a kerti tóban. Megtelepednek többek között akkor, ha az oxigéntartalom jó a vízben. Különösen patakokban fordulnak elő, mert a víz mozgásával nagyon magas az oxigén bevitele. Rendszere¬sen el kell távolítani őket pl. az OASE Pondovac iszapszívó segítségével, mely rendelkezik egy speciális fonalas alga szívófejjel. Az Aqua-Activ sorozat Pond Protect terméke is megsemmisíti, elöli őket, illetve megelőzi azok megjelenését a tóban. Mivel a fonalalgák magas foszfáttartalom esetén különösen szaporodnak, hosszútávon segíti a csökkentést a Phosless szűrőoszlop beiktatása a szűrőrendszerbe, amit kb. hat-nyolc hetente cserélni kell.

A tavam zöld - mit tehetek ellene?

Az algák erős napsugárzás és tápanyagfölösleg (pl. haleledel, növényi maradványok) hatására szaporodnak és zavarossá teszik a tó vizét. Egy UVC előtisztító készülék elöli az algákat, azok összecsomósodnak és a szűrő mechanikus-biológiai tisztításával eltávolíthatók. Ha egy bejáratott szűrőrendszer esetén ismét elszaporodnának, ellenőrizze az UVC lámpa működését (évente egyszer szükséges az izzó cseréje).

A tó fenekén iszap gyűlt össze - mit tehetek ellene?

Még egy jól bejáratott, hosszú időn át bevált szűrőrendszer mellett is összegyűlik az iszap a tó fenekén. Segítséget ad az iszap esetenkénti elszívása és OASE Aqua Activ Sár (kosz) mínusz termék adagolása a tóba.

A tömlő kilátszik és csúnya - mit tehetek?

Az OASE Tradux fóliaátvezetés lehetővé teszi tömlők és kábelek elhelyezését közvetlenül a földben és azok átvezetését a fólián keresztül. És ezt teljesen biztonságosan! Már a tó építése folyamán gondoskodjon azok átvezetéséről.

Mekkora tömlőátmérőt válasszak?

Alapvetően érvényes: minél nagyobb a tömlő átmérője, annál hatékonyabb a szűrés - válasza a legalább 1 1/2"-os átmérőt a nyomásveszteség és szivattyúnak az ezzel járó magasabb áramköltség elkerülésére. Mindig ügyeljen rá, hogy a tömlőcsonkok pontosan illeszkedjenek.

Hogyan számítom ki a tó térfogatát?

A számítás: hosszúság x szélesség x mélység / 2 méterben. Példa: 3 m x4 m x 1,5 m : 2 = 9 m3 = 9000 liter

A szűrőrendszernek állandóan üzemelnie kell?

A hatékonyság érdekében a szűrőrendszer folyamatosan 24 órán keresztül dolgozzon (tavasztól- őszig)  annak elkerülésére is, hogy az értékes mikroorganizmusok, amelyek a szűrőszivacsokon megtelepszenek, az oxigén hiánya miatt elhaljanak. A szűrőrendszer felszerelése után néhány hét szükséges, hogy ezek kialakuljanak és a tó ismét tiszta legyen. Ezt támogatja és felgyorsítja, ha a vízbe adagolják a Biokick CWS szűrőstarter baktériumot.

Hogyan telel át a tótechnika?

A biológiai tisztítást szolgáló mikroorganizmusok 10° fölött válnak aktívvá. Ezért kell a szűrőt ilyen időben 24 órán keresztül átáramoltatni. Ha a vízhőmérséklet 10°C alá süllyed ez már nem szükséges, a fagyálló szűrő áttelelhet a helyén. Tavasszal ismét javasolt a Biokick CWS használata a mikroorganizmusok újraképződésének elősegítéséhez. A nem fagyálló szivattyúkat ki kell emelni a tóból - azokat megtisztítva, fagymentesen, egy vízzel feltöltött tartályban kell tárolni. Az OASE Aquamax Eco CWS modellek a tóban maradhatnak, mert azok abszolút fagyásállóak.

Mennyi halat bír el a tó mérete?  Milyen gyakran etessem halaimat?

Egy tónál nagy vonzerőt jelentenek a halak. De gondolja meg, mindegyik hal terheli a tó vizét az emésztéssel és az el nem fogyasztott táplálékkal - minél több tápanyagot visz be, annál optimálisabb feltételek uralkodnak az algák és a betegségek csíráinak képződéséhez. Javasoljuk, a max. 1 kg hal tartását 1000 liter tóvizenként. Inkább naponta többször etesse a halakat kisebb mennyiségekkel, és mindig csak annyival, hogy a halak a táplálékot 2-3 percen belül eltüntessék. Gondoljon arra, hogy minden etetés tápanyag bevitelt jelent, ezzel együtt sajnos alapot teremt az algaképződéshez.

Mennyi fólia szükséges egy tó létesítéséhez?

Az alábbi képlet segít a számításban:
hosszúság + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm =fólia hossza
szélesség + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm =fólia szélessége
Abszolút pontos értéket úgy számíthat ki, ha mérőszalaggal megméri a tavat miután kiásta a medret. Kisebb tavak 4 m3-ig legalább 90 cm mélységet igényelnek, közepes tavak 5-8 m3-től kezdve kb. 100-120 cm mélységet.
 

www.florapack.hu - Florapack Kertészet Dunaújváros

Kert-to.hu © 2018 Minden jog fenntartva.